L. Žitňanská: Kauza ROA diskvalifikuje R. Kaliňáka

23.04.2013 Bratislava

Bratislava 23. apríla (TASR) - Kauza Regionálnej obstarávacej agentúry (ROA) z Horných Plachtiniec diskvalifikuje Roberta Kaliňáka (Smer-SD) byť na pozícii ministra vnútra, ktorý má na starosti centrálne verejné obstarávanie v celej krajine. Na dnešnom brífingu to vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, podľa ktorej ide v tejto kauze o štandardný slovenský podfuk.

"Akože verejný obstarávateľ akože transparentne verejne obstaráva, a najmä minister vnútra to stále obhajuje. Ja som presvedčená, že keď minister vnútra uzatvorí zmluvu o spolupráci s akože verejným obstarávateľom, uzavrie rámcové aj vykonávacie zmluvy s víťazmi akože transparentného verejného obstarávania, a keď sa to prevalí, tak to obhajuje, diskvalifikuje ho to," povedala opozičná politička.

Podľa jej slov tento "podfuk" vymyslel niekto, kto sa veľmi dobré vyzná v zákone o verejnom obstarávaní. "Takéto podfuky môžu fungovať len preto, lebo sú tolerované politikmi, resp. sú za nimi priamo politici," myslí si. Preto je presvedčená, že kauza nemôže skončiť výzvou ministra vnútra, aby všetci, ktorí majú uzatvorené zmluvy s ROA, si urobili ešte ďalšie obstarávanie na zistenie, kto je lacnejší, než sa rozhodnú cez ROA nakúpiť. "Som presvedčená, že tie zmluvy musia byť zrušené, no nevidím na to vôľu. Aj preto som sa obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie, aby vykonal kontrolu," informovala.

Tri otázky pre Roberta Kaliňáka

Žitňanská zároveň kladie Kaliňákovi tri otázky, ktoré mu zašle mailom ešte dnes. Chce vedieť, aké konkrétne právne služby si objednal na základe podpísaných vykonávacích zmlúv, v akom rozsahu si ich objednal a dokedy tieto právne služby majú byť vykonané. Žitňanská totiž tvrdí, že najviac cez ROA nakupuje práve ministerstvo vnútra, pričom všetky vykonávacie zmluvy na právne služby boli podľa jej slov podpísané 4. apríla 2013. "Otázky kladiem preto, lebo vykonávacie zmluvy sú mimoriadne všeobecné," vysvetlila.

Politička sa domnieva, že ak by o kauze Hospodárske noviny pred časom nenapísali, tak by sa bez akýchkoľvek problémov nakupovalo na základe uzatvorených zmlúv. Problém však nevidí v tom, či sa nakúpi alebo nie, ale v tom, že ministerstvá vnútra, financií, spravodlivosti, školstva, pôdohospodárstva a ďalšie štátne a verejné inštitúcie uzatvoria zmluvu s ROA so sídlom v Horných Plachtinciach.

"Je pritom na prvý pohľad zrejmé, že väčšinu podielov tam má súkromná firma, starosta absolútne nekontroluje túto eseročku a obec v nej hrá rolu bieleho koňa. To je na tom obludné, že takýmto spôsobom akceptujú zneužívanie práva na to, aby odsunuli zodpovednosť verejného obstarávania zo seba na nejakú pofidérnu eseročku," dodala Žitňanská a pripustila, že zákon o verejnom obstarávaní možno treba zmeniť, aby k obdobným situáciám viac nedochádzalo.
 

Vyberte región